Преместване на IP адрес от един сървър на друг

Днес ми се наложи да правя малко акробатика между два сървъра защото един много важен от гледна точка на SEO сайт трябваше да се премести, ама те тия хипергугълизирани сайтове вървят с цял антураж от rss feeds, url rewrites, поддомейни развърляни из целия интернет, пингбакове, блогролове и подобни неразбираеми за мен тайнства на тъмната сила. Та сайта вървше и с собствено dedicated IP, и държеше да си остане с него и на новия сървър.

Двата сървъра са в един и същ дата център и имаме зададени няколко рейндж-а от ip-та. Не е проблем да се смесват на един сървър ip адреси от различни c-class мрежи.

Някъде из cpanel форумите бях чел, че cpanel държи той да си управлява ip-тата на сървърите и се сърди като му се изземе тази функция. Та аз най-изпълнително си изтрих през cpanel ip-to от стария сървър, и го добавих през cpanel на новия. И нищо :)
След кратко мислене измислих мисълта, че аз хубаво свалих ip-то от единия и го дигнах на другия сървър, ама локалния рутер, дето отговаря за двата сървъра знае ли? Разтърсих се аз из интернет и намерих! (то винаги така става в крайна сметка де). И за да можете да намерите и вие като търсите нещо по темата на български, давам подробни инструкции :)

Оказа се че както предполагах, рутера пази ARP кеш, за това кой ip адрес към кой mac адрес е вързан. За да се уведоми рутера че трябва да си ъпдейтне кеш, от сървъра на който е добавен ip адреса, се пуска следната команда (в случая ip адреса който сме преместили е 123.123.123.123 е добавен на интерфейс eth0) :

arping -U -I eth0 123.123.123.123

Това разреши проблема и вече има достъп до ip адреса :)

Самата команда не върна резултат но вероятно рутера по принцип не отговаря а просто си ъпдейтва кеша. И трябваше да я спра с ctrl+c. Предполагам че това е нормално.

ARPING 123.123.123.123 from 123.123.123.123 eth0

Sent 171 probes (171 broadcast(s))
Received 0 response(s)