HTC G1 с Google Android

Наскоро се сдобих първия телефон използващ операционната система с отворен код Google Android. Става дума за HTC Dream G1. Впечатленията ми засега са много добри и съм доволен, че наистина може да се върши работа с това нещо! Изключително ясния екран позволява да се разглеждат уеб страници въпреки малкия размер, както и да си администрирам сървърите в случай на нужда. Вградената клавиатура на HTC G1 е удобна и се пише бързо. В Android Market постоянно излизат нови програмки, включително сега се разработват и такива които да направя от G1 истински GPS навигатор. Само батерията бързичко се изтощава при работа, но предполагам е нормално за такъв телефон.

Засега още не мога да си харесам план измежду предлаганите от българските мобилни оператори Mtel, Globul и Vivatel. Предполагам с разпространението на такива телефони в България (iphone, nokia също пускат подобни smartphones), ще се появят и планове с повече включен мобилен интернет. Сега с Android телефона ми ползвам 3G сим карта от Globul, но не мога да говоря от нея ...

Ето и линк към български сайт посветен изцяло на Google Android и HTC G1. Към сайта има и форум за взаимопомощ относно Андроид и G1.

Смятам, че Андроид платформата ще има голямо бъдеще. Явно така смятат и от Motorola и още няколко производители на GSM апарати, които са концентрирали усилията си за разработка на Android телефони. Най-голямото преимущество е възможността за разработка на програмки за Android от външни лица (на принципа на плъгините за Firefox).

Платформата е Java базирана и аз я инсталирах за няколко минути на моето Ubuntu Hardy. Има отличен емулатор на телефон и debugger с които се улеснява изключително живота на програмистите. Даже на мен ми се прииска да седна да напиша някое Android приложенийце, ама като знам колко работа имам... Иначе информация за всичко свързано с Google Android има на официалния сайт http://www.android.com/