Хостинг и домейн услуги

Както вече споменах, се занимавам с хостинг и домейни. В тази статия бих искал да засегна въпроса за натоварването на хостинг сървърите от някои акаунти и все още липсата на разбиране от уебмастер-ите, че cpu, ram и mysql ресурсите са най-лесно свършващите ресурси на един модерен хостинг сървър. Трафика е реално безплатен - хостинг фирмите си наемат линия от няколко стотин мегабита гарантиран трафик, а потреблението на един голям сървър със 600 уеб сайта е средно 10 mbps. Не е чудно, че доста често може да се срещнат хостинг пакети с неограничен трафик.

Със все по-големите дискове, които излизат, дисковото пространство се ограничава единствено от възможността на сървъра да успее да направи ежедневните бекъпи през малките часове на нощта, когато няма много посетители. Тук вече опираме до сървърните ресурси - на един модерен сървър съревнованието е за cpu/ram/disk. Бекъпа иска ресурси за да се изпълни бързо, сложните CMS системи, блогове, форуми, електронни магазини искат ресурси за да сглобят съдържанието от базата данни. Мейл сървъра иска ресурси за да изпрати 500-те писма с бюлетина на някой онлайн търговец и за да се бори с милионите спам съобщения. Да не забравяме и десетките ботове (googlebot, yahoo slurp, rss ботове, а да не споменавам и онези лошите дето ви постват автоматично в блог коментарите и форумите), които понякога пряват толкова импресии колкото и посетителите.

Вярно е, че всеки ден излизат все по-мощни процесори и по-бърза памет, но е вярно и че скоростта на дисковете не се увеличава така бързо и са необходими скъпи и сложни raid конфигурации. Хостинг фирмите са принудени да следят изкъсо кой какво ползва на сървърите и да налагат лимити за да не позволят на един потребител да използва прекалено много процесорно време или mysql заявки и по този начин да забави работата на сайтовете на останалите потребители на shared hosting (споделен хостинг) сървъра.

Моето лично мнение е, че скоро основни параметри на хостинг плановете ще са именно тези лимити а не лимитите за трафик и диск, като последните вероятно дори ще отпаднат. В общите условия на почти всички хостинг фирми в България и чужбина вече са подробно описани тези лимити на ресурси при ползване на shared hosting.
По мои наблюдения, за момента по-голямо натоварване от нормите правят едва 1% от потребителите на даден сървър. Това по-често се дължи на един натоварващ скрипт (примерно joomla, wordpress, oscommerce, phpbb), а не на много хостнати домейни в един акаунт. Собствениците на такива сайтове често полагат големи усилия за seo оптимизация в търсачките, като това включва пренаписване на url адресите, rss емисии регистрирани на многобройни места, тагове показващи различни подредби на съдържанието, пинг-ове, подробни статистики за посещения и други новопоявили се инструменти, които ползват обаче доста ресурси поради динамичната си същност.

Обикновено проблемите идват от допълнително инсталирани плъгини а не от основната система. Всяка функционалност изисвкаща постоянно записване/синхронизиране в базата данни или сложни търсения в базата води до повишаване на натоварването. Ако имате проблеми с вашия хостинг доставчик заради натоварването на акаунта ви, може да прегледате тези съвети за оптимизация на сайт, а в случай че сте почитател на WordPress и този специално за wordpress.

За съжаление потребителите с проблемни сайтове се обиждат ако се наложи преместването им на по-голям хостинг или VPS и възприемат обясненията за някакво си неясно за тях натоварване като опит да им се изкопчат незаслужено по-големи такси. Отчасти проблема е в уеб хостинг платформите като cPanel тъй като не дават статистика за ползваните ресурси директно в контролния панел на всеки потребител. Това обаче предполагам ще се промени скоро и се надявам внесе малко повече разбирателство по тези въпроси между хостинг доставчиците и потребителите.