Интервю за itForum относно hosting услугите за бизнеса в България

Наскоро давах едно интервю - ето го :)

Какви са основните изисквания на бизнеса, когато използва услугите на една хостинг компания?
Най-важния компонент от хостинг услугата за бизнес потребителите e използването на e-mail.Някои клиенти дори нямат създаден уеб сайт. Комуникацията по e-mail позволява на бизнес потребителите да са във връзка с контрагентите си и в почивни дни или в извънработно време.
Напоследък, има също така тенденция освен информативни, сайтовете на бизнес клиенти да се превръщат и в онлайн магазини – вероятно стимулирани от развитието на онлайн разплащанията по интернет и разширяващото се присъствие на интернет в домовете.

През какви етапи минава развитието на фирмите, изнесли бизнеса си в web от гледна точка на една хостинг услуга – софтуерна среда, хардуерна платформа и свързаност?

До скоро фирмите ползваха сайтовете си предимно като визитна картичка, като софтуерно бяха максимално опростени и евтини – обикновено html страници. Операционната система линукс задоволява 99% от нуждите. Windows сървър е необходим единствено ако се ползва ASP.NET + MS SQL сървър, но за такива решения няма голямо търсене поради високите цени на лицензи и от друга страна голямото предлагане на безплатни CMS системи написани за PHP + MySQL.
От около година-две масово се инсталират въпросните готови системи като www.joomla-bg.com, www.drupalbg.org, www.wordpress.com, които помагат за лесната поддръжка на информацията на сайта без да са необходими допълнителни разходи за IT спциалисти за разработка на сайт.Също така фирмените блогове се оказаха доста успешен начин за директна връзка между фирма и клиенти.
От гледна точка на хостинг доставчиците, тези промени наложиха и промяна на хардуера на сървърите поради голямата ресурсоемкост на такива системи – CPU потребление, дисково натоварване от mysql базите данни. В един момемент се оказа, че вече дисковото пространство и трафика не представляват никакъв проблем, а това което ограничава сървърите е изчислителната мощ необходима за обработка на динамичните сайтове.

Каква добавена стойност, освен чистата хостинг услуга, търси бизнесът при избор на един доставчик на хостинг услуги?
Специално за българския пазар бих казал, че се търсят основните две услуги – хостинг и домейн, за предпочитане на по-ниска цена. Клиентите предпочитат да не се завишат цените поради добавяне на екстри. Друго важно нещо е техническата поддръжка, която хостинг фирмата осигурява, да бъде на ниво. Някои клиенти също така очакват да им се помага с неща които иначе не са включени в хостинг услугата – например помощ за инсталация, настройки или попрявяне на грешки в сайтовете им. За момента хостинг фирмите помагат безплатно в такива случаи, което може да се приеме и за добавена стойност, тъй като доволните клиенти са може би най-добрата реклама в България. Обикновено бизнес потребителите стават клиенти на някоя хостинг фирма по препоръки от друг бизнес клиент, вече ползващ хостинг услугите.
Някои хостинг фирми предлагат и автоматизирана система в акаунта на потребителя за инсталация на готови CMS системи.

Какви тенденции се очертават в развитието на хостинг пазара в България?
Българският хостинг пазар следва тенденциите в САЩ с около година закъснение. Поради причините, които изложих във втори въпрос, големите американски хостинг доставчици вече предлагат само един хостинг план, но доста от параметрите са неограничени – дисково пространство, трафик, хоствани домейни в един акаунт. Реално трафикът и дисковото пространство вече са почти безплатни за доставчиците. Основното ограничение се прави по потребление на процесорни ресурси на сървъра от всеки акаунт. Потребителите които надвишават описаните в общите условия норми, се приканват да преминат на собствен сървър (VPS или dedicated). За момента, тези норми не се публикуват сред параметрите на хостинг плана, вероятно защото ще са трудно разбираеми за потребителит (общо взето е много трудно да се прогнозира колко ще натоварва един сайт – всичко зависи от начина на програмиране и не толкова от броя посещения на сайта).

Напоследък, усложняването на софтуера изпреварва развитието на хардуерните възможности и очаквам следващите 2-3 години да се запазят гореописаните тенденции.

Информацията е събрана с помощта на www.hostbulgaria.com и www.inbg.eu - доставчици на домейн и хостинг (web hosting) услуги в България.